Salát s trhaným krůtím masem, fenyklem a pomerančo
Salát s trhaným krůtím masem, fenyklem a pomerančovou zálivkou
Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 25 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 4
Nutriční informace na 1 porci: 466 kcal | 41 g bílkovin | 47 g sacharidů | 10 g tuků
INGREDIENCE
1 l vody
2 lžičky olivového oleje
480 g krůtích prsou
200 g červené quinoy v suchém stavu
400 g předvařené červené řepy
2 lžičky sušeného tymiánu
600 g fenyklových bulv - dužina z 1 pomeranče (nakrájená na menší kousky)
sůl
pepř
NA ZÁLIVKU:
nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
šťáva z 1 pomeranče
2 lžičky olivového oleje
2 lžičky chilli vloček
4 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm × 20 cm). Do většího hrnce napusťte 1 l vody na vaření quinoy a začneme zahřívat.
Než voda v hrnci začne vřít, dejte péct krůtí prsa. Nejprve je osolte a opepřete. Následně si připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžičky olivového oleje, přidejte krůtí prsa a opékejte je na středním plameni 1 minutu z každé strany. Po opečení prsa zabalte do alobalu, vložte je do připravené zapékací mísy, přemístěte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 170–180 °C.
Až se začne vařit voda v hrnci, nasypte do ní quinou, ztlumte plamen na střední stupeň a quinou vařte 20 minut.
Zatímco se peče krůtí maso a vaří se quinoa, nakrájejte si na širší plátky červenou řepu a posypte ji solí, pepřem a tymiánem. Až bude zbývat posledních 8–10 minut do konce pečení krůtího masa, vyndejte z trouby zapékací mísu s masem, přidejte do ní nakrájenou řepu, poté vraťte mísu zpět do trouby a nechte dopéct.
Mezitím si ještě stihnete připravit fenykl a zálivku. Fenyklové bulvy očistěte a pomocí mandolíny je nakrájejte na tenké plátky. Následně si připravte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na zálivku uvedené v seznamu ingrediencí.
Až se dopeče krůtí maso s řepou, vyndejte zapékací mísu z trouby a pomocí vidličky natrhejte upečené maso na jednotlivá vlákna. Poté si připravte větší mísu, přemístěte do ní uvařenou quinou a smíchejte ji s nakrájeným fenyklem. Výslednou směs rozdělte do 4 talířů a přidejte k ní natrhané krůtí maso, upečenou červenou řepu a nakrájenou pomerančovou dužinu. Nakonec každou porci salátu přelijte připravenou zálivkou a podávejte.
Recept najdete v kuchařce Jak jíme zdravě na podzim