Krůtí Saag
Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 17 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 6
Nutriční informace na 1 porci: 510 kcal | 39 g bílkovin | 58 g sacharidů | 12 g tuků
INGREDIENCE
600 g krůtích prsou
2 stroužky česneku
30 g čerstvého zázvoru
80 g bílé cibule
1 lžička mletého chilli
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
100 g loupané celé červené čočky v suchém stavu
400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
200 ml vody
200 g baby špenátu
200 g zakysané smetany (12 % tuku)
6 velkých plátků kvasového chleba (6× 100 g)
sůl
pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm a vložte do větší mísy. Poté si oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu. Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
Nyní si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na vysokém plameni. Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut do změknutí čočky.
Po uvedené době do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě 1 minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag* rozdělte z hrnce do 6 talířů. Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.
*Saag je označení pro skupinu pokrmů rozšířených v jižní Asii, jejichž základ tvoří zpravidla listová zelenina (například špenát nebo hořčičné listy) a směs koření. Některé varianty saagu mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa.