Menu

Salát s trhaným krůtím masem, fenyklem a pomerančo

« Zpět

Salát s trhaným krůtím masem, fenyklem a pomerančo

Průměrné hodnocení: 2.7637

Salát s trhaným krůtím masem, fenyklem a pomerančovou zálivkou

 

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 25 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 4

 

Nutriční informace na 1 porci: 466 kcal | 41 g bílkovin | 47 g sacharidů | 10 g tuků

 

INGREDIENCE

 

1 l vody 

2 lžičky olivového oleje 

480 g krůtích prsou 

200 g červené quinoy v suchém stavu 

400 g předvařené červené řepy 

2 lžičky sušeného tymiánu 

600 g fenyklových bulv - dužina z 1 pomeranče (nakrájená na menší kousky) 

sůl 

pepř

 

NA ZÁLIVKU: 

nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů 

šťáva z 1 pomeranče 

2 lžičky olivového oleje 

2 lžičky chilli vloček 

4 lžíce citronové šťávy 

sůl 

pepř

 

POSTUP PŘÍPRAVY

 

Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm × 20 cm). Do většího hrnce napusťte 1 l vody na vaření quinoy a začneme zahřívat.

 

Než voda v hrnci začne vřít, dejte péct krůtí prsa. Nejprve je osolte a opepřete. Následně si připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžičky olivového oleje, přidejte krůtí prsa a opékejte je na středním plameni 1 minutu z každé strany. Po opečení prsa zabalte do alobalu, vložte je do připravené zapékací mísy, přemístěte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 170–180 °C.

 

Až se začne vařit voda v hrnci, nasypte do ní quinou, ztlumte plamen na střední stupeň a quinou vařte 20 minut.

 

Zatímco se peče krůtí maso a vaří se quinoa, nakrájejte si na širší plátky červenou řepu a posypte ji solí, pepřem a tymiánem. Až bude zbývat posledních 8–10 minut do konce pečení krůtího masa, vyndejte z trouby zapékací mísu s masem, přidejte do ní nakrájenou řepu, poté vraťte mísu zpět do trouby a nechte dopéct.

 

Mezitím si ještě stihnete připravit fenykl a zálivku. Fenyklové bulvy očistěte a pomocí mandolíny je nakrájejte na tenké plátky. Následně si připravte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na zálivku uvedené v seznamu ingrediencí.

 

Až se dopeče krůtí maso s řepou, vyndejte zapékací mísu z trouby a pomocí vidličky natrhejte upečené maso na jednotlivá vlákna. Poté si připravte větší mísu, přemístěte do ní uvařenou quinou a smíchejte ji s nakrájeným fenyklem. Výslednou směs rozdělte do 4 talířů a přidejte k ní natrhané krůtí maso, upečenou červenou řepu a nakrájenou pomerančovou dužinu. Nakonec každou porci salátu přelijte připravenou zálivkou a podávejte.

 

Recept najdete v kuchařce Jak jíme zdravě na podzim